KOMPLEKS STUDENTSKOGA DOMA SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU

Objavljeno: 2016-12-28

KOMPLEKS STUDENTSKOGA DOMA SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU

Zajedno do fondova EU

Projekt sufinancira Europska unija

iz Europskoga fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija

        

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 23. lipnja 2016. donijelo je Odluku o bespovratnom financiranju projektnoga prijedloga „Kompleks studentskoga doma Sveučilišta u Dubrovniku“ iz sredstava Europskoga fonda za regionalni razvoj, i to u maksimalno mogućem iznosu od 150.900.000,00 kuna, koliko je Sveučilište i zatražilo u prijavi projekta. Sveučilište u Dubrovniku prijavilo je taj projekt po Pozivu na dostavu projektnih prijedloga Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskoga smještaja za studente u nepovoljnom položaju, koji se provodi u okviru Operativnoga programa „Konkurentnost i kohezija“. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Sveučilišta u Dubrovniku, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) svečano je potpisan 6. srpnja 2016. u Dubrovniku. Ukupna vrijednost Projekta je 201.122.675,00 kuna, a preostala potrebna sredstva osigurali su Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i Sveučilište u Dubrovniku.

 

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum izjavio je da su intenzivirani radovi na projektu; u proteklom razdoblju pokrenuti su potrebni postupci javne nabave za izbor izvođača radova, voditelja projekta i nadzora nad izvođenjem radova i opremanjem, čija je provedba u završnoj fazi zakonom propisane procedure, nakon čega slijedi ugovaranje i očekivani skori početak radova na izgradnji Studentskoga doma. Isto tako, pokrenuti su i dovršeni postupci javne nabave za neophodne radove na preseljenju dijela pogona Zavoda za mediteranske kulture s lokacije na kojoj se gradi Studentski dom (Montovjerna) u Čibaču, u tijeku je njihovo ugovaranje, a započinju nakon blagdana.

 

Koliko je Dubrovniku potreban studentski dom najbolje svjedoče studenati koji nisu iz Grada, pa se svaku godinu susreću s problemom pronalaska privatnoga smještaja, koji je nerijetko i vrlo skup. Međutim, studenti prepoznaju i druge prednosti izgradnje Studentskoga doma, a to su dodatni sadržaji koji će se dobiti njegovom izgradnjom – studentski restoran, prostori za učenje i druženje, osnovna medicinska skrb... Studentica studija Mediji i kultura društva Kristina Vaniš iz Kutjeva rekla je: „Izgradnjom studentskoga doma manje bih sredstava izdvajala za smještaj, pa bi mi više novca ostalo za svakodnevne potrebe poput prehrane, kupnje knjiga, izlazaka. Isto tako, više bih se družila sa studentima svih smjerova Sveučilišta i iz raznih mjesta u Hrvatskoj koji bi živjeli u domu, nego što to radim sada jer živim samo s jednom cimericom.“ A Dora Mihaljević iz Splita, studentica studija Restauracija i konzervacija, kaže: „Izgradnja studentskoga doma smanjila bi zasigurno i cijene privatnoga smještaja koje su u Dubrovniku poprilično visoke. Uz to, trenutno veliki problem predstavlja nenajavljeno iseljavanje studenata početkom turističke sezone, čega u domu ne bi bilo. Time ne bismo morali razmišljati gdje ćemo stanovati u vrijeme ispitnih rokova u lipnju i rujnu.“

 

 

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Sveučilišta u Dubrovniku 

Povratak na početnu stranicu