Potpisan Ugovor o izgradnji studentskog doma

Objavljeno: 2016-07-07

UGOVOR o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 150,9 milijuna kuna za projekt ''Kompleks studentskoga doma Sveučilišta u Dubrovniku'' potpisali su  Dubrovniku ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric i rektorica Sveučilišta u Dubrovniku Vesna Vrtiprah.
 
Svečano potpisivanje upriličeno je na Sveučilišnom kampusu Sveučilišta u Dubrovniku nakon što je sredinom lipnja Ministarstvo donijelo Odluku o financiranju u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija'.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić rekao je kako je riječ o projektu koji će unaprijediti razvoj cijelog juga Hrvatske.

"Cijeli projekt je vrijedan oko 200 milijuna kuna s time da je dio novca već potrošen na pripremu projekta. Ministarstvo regionalnog razvoja iz fondova EU je dodijelilo maksimalnih 300 tisuća kuna po studentu, odnosno nešto više od 150 milijuna kuna. To je kvalitetan projekt koji će doprinijeti razvoju Grada, Županije i Sveučilišta", rekao je Tolušić.

Rektorica Vesna Vrtiprah rekla je kako će rješavanjem pitanja Studentskog doma, projekta na kojem se radi već godinama, Dubrovnik konačno postati studentski grad. Upitana za komentar izostanka gradonačelnika Dubrovnika te kako će se to odraziti na projekt s obzirom na to da Grad Dubrovnik sufinancira Studentski dom s 30 milijuna kuna, Vrtiprah je odgovorila kako je uvjerena u realizaciju projekta.

"Ja sam uvjerena kako su svi u Dubrovniku svjesni koliko je ovaj projekt važan i da će se realizirati sporazum koji je Sveučilište potpisalo s Gradom", rekla je Vrtiprah.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić rekao je kako realizacijom ovog projekta Dubrovnik postaje u pravom smislu studentski grad.

"To je iznimno važno za razvoj Sveučilišta u Dubrovniku. Mi smo ovaj projekt podupirali na svaki način na koji smo mogli od početka. To je jedini put kojim ovo Sveučilište treba ići", rekao je Dobroslavić.

Odgovarajući na novinarski upit o tome hoće li se Studentski dom iznajmljivati tijekom ljetnih mjeseci, ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica rekao je kako će tijekom ljeta izaći na tržište, ali samo sa slobodnih kapacitetima.

"Ako budemo imali slobodne kapacitete, moći ćemo ostvariti određene prihode koji će se opet vraćati u studentski standard. Važno je naglasiti kako će naši studenti imati prvenstvo. Dom neće biti napravljen da bi ostvario komercijalnu dobit, ali većina studentskih domova su gubitaši, a mi ćemo iskoristiti blagodati Dubrovnika da zatvorimo gubitke. Cijena smještaja za studente će biti 800 kuna, a to je na razini jednog doma u Varaždinu", rekao je Potrebica ujedno i gradski vijećnik HDZ-a koji je nedavno glasovao protiv rebalansa gradskog proračuna.

Ustvrdio je kako je riječ o modernom studentskom domu u sklopu kojeg će biti i restoran, ali i sadržaji potrebni za učenje i rekreaciju – prostorije za studentske udruge, Internet caffe, teretanu itd.

Inače, prema projektu Studentski dom u Dubrovniku imat će četiri kata i 254 sobe s 503 postelje.
Kako je naglašeno uoči potpisivanja ugovora, prednost pri dobivanju prava na dom imat će studenti lošijeg socijalnog položaja. Početak izgradnje očekuje se tijekom 2017., a otvaranje uoči akademske godine 2018./2019. godine. Cijena izgradnje je nešto više od 185 milijuna kuna, od čega je 150 milijuna kuna iz fondova EU, Grad Dubrovnik sufinancira projekt s 30 milijuna kuna, a Dubrovačko-neretvanska županija s tri milijuna kuna te nešto više od milijun kuna sredstava je Sveučilišta u Dubrovniku. (HINA)

Preuzimanje prezentacije 

Povratak na početnu stranicu