-->

  KOMPLEKS STUDENTSKOGA DOMA SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU

Objavljeno: 24.01.2017

 Voditelj projekta

Sukladno zakonskoj obvezi i sklopljenom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz fondova EU u financijskom razdoblju 2014.-2020., Sveučilište u Dubrovniku je provelo otvoreni postupak javne nabave male vrijednosti za nabavu usluge voditelja projekta za izgradnju i opremanje Studentskoga doma.

 

Na objavljeni natječaj javila su se četiri ponuditelja, među kojima je kao najpovoljnija odabrana ponuda zajednice ponuditelja Apozito d.o.o., Niva Konzalting d.o.o. i Tehno-ing d.o.o.

 

Postupajući po rješenju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Sveučilište u Dubrovniku je 20. siječnja 2017. s odabranom zajednicom ponuditelja sklopilo ugovor o javnim uslugama voditelja projekta.

 


  Uplaćena je subvencija za smještaj studenata za listopad, studeni i prosinac

Objavljeno: 18.01.2017


  Studentima i učenicima neoporezivih 60.600 kuna godišnje

Objavljeno: 16.01.2017

Neoporezivi godišnji kumulativni iznos za rad studenata i učenika iznosit će 60.600 kuna i neće se računati na mjesečnoj razini, a sporne odredbe Pravilnika o porezu na dohodak bit će izmijenjene do kraja siječnja, zaključeno je u petak na sastanku ministra financija Zdravka Marića i ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, s predstavnicima Hrvatskog studentskog zbora.

 

Predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Petar Ramljak kazao je nakon sastanka da su studenti zadovoljni, jer je maknut sporni mjesečni limit pa će se neoporezivi dio njihovih primanja i dalje računati na godišnjoj razini i to na iznos od 60.600 kuna.

"Zadovoljni smo. Ovo je veliki korak naprijed, jer se Hrvatski studentski zbor uspio nametnuti kao važan čimbenik u rješavanju problema", rekao je Ramljak dodavši kako će Pravilnik biti izmijenjen do 31. siječnja.

Ministar Marić objasnio je kako će 60.600 kuna biti kumulativni godišnji neoporezivi iznos za rad i povremeni rad studenata i učenika.

"Tu smo uzeli u obzir argumentaciju studenata s obzirom na specifičnosti rada i povremenog rada učenika i studenata, gdje ima dosta elemenata sezonalnosti", rekao je Marić.

Kako je izvijestio, s predstavnicima studenata dogovoreno je osnivanje radnog tijela na razini Vlade koje će se baviti reguliranjem rada i povremenog rada učenika i studenata. U tom bi tijelu bili predstavnici ministarstava, studentskih zbrorova, a po potrebi i poslodavaca.

Na pitanje novinara zašto su se uopće pojavili prijepori sa studentima, Marić je odgovorio da je došlo do pogreške u interpretaciji i komunikaciji.

"Uzeli smo u obzir argumentaciju studenata s obzirom na specifičnost njihova rada. Njima se može dogoditi da, recimo, u nekom mjesecu nemaju nikakvih isplata, a u jednom mjesecu isplatu koja prelazi originalno ciljani iznos od 5.050 kuna", rekao je Marić. Istaknuo je da se do 60.600 kuna došlo na temelju kalkulacije mjesečne zarade od 5.050 kuna.

"To je jedan adekvatan iznos. Ta brojka nije sama po sebi izašla kao plod neke paušalne kalkulacije. Uzimali smo u obzir stvarne brojke", rekao je Marić.

Porezna uprava ovih je dana priopćila da su svi primici učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna mjesečno oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.

Nezadovoljstvo među studentima izazvalo je tumačenje novog Pravilnika o porezu na dohodak, prema kojem bi se učenicima i studentima smanjio iznos koji tijekom godine mogu zaraditi, bez da na njega plaćaju porez na dohodak i prirez i to s 50.000 na 15.000 kuna.

"Učenici i studenti imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000 kuna primitaka godišnje odnosno 1.250 kuna mjesečno, što sve zajedno iznosi 5.050 kuna mjesečno odnosno 60.600 kuna godišnje. Prema tome, na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050 kuna neće se obračunavati porez na dohodak. Ako se ostvari mjesečni primitak iznad toga iznosa, na razliku iznad 5.050 kuna će se obračunati porez na dohodak i eventualni prirez", objasnili su iz Porezne uprave.

Također su istaknuli da će učenicima i studentima, ako im ukupni godišnji primici ne prelaze iznos od 60.600 kuna, cjelokupni eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050 kuna mjesečno, biti vraćen nakon godišnjeg obračuna.

Tako su naveli da, ostvari li učenik odnosno student dohodak na godišnjoj razini do 15.000 kuna, njegovi roditelji odnosno skrbnik ostvaruju poreznu olakšicu za njega kao uzdržavanog člana (do sada je to bilo 13.000 kuna godišnje).

(Hina)

 

http://www.mfin.hr/hr/novosti/studentima-i-ucenicima-neoporezivih-60600-kuna-godisnje-2017-01-13-00-00-00


  OBAVIJEST O ISPLATI PLAĆE STUDENTIMA

Objavljeno: 12.01.2017

Poštovani studenti obavještavamo vas da do izrade Pravilnika o porezu na dohodak kojim će biti detaljno razrađene odredbe Zakona o porezu na dohodak nećemo isplaćivati mjesečne iznose primitaka studenata većih od 5.050,00 kuna.

Ispričavamo se svim studentima zbog neisplate plaće, ali zbog zakonitog postupanja dužni smo čekati objavu navedenog Pravilnika kako bi naš informatički sustav uskladili sa zakonskim propisima.


  Važna obavijest za studente koji rade posredstvom Student servisa

Objavljeno: 09.01.2017

Na stranicama Ministarstva financija objavljeno je Priopćenje o oporezivanju primitaka učenika i studenata vezano uz novi Zakon o porezu na dohodak NN 115/2016 i Pravilnik o porezu na dohodak NN 1/2017, a posebno zbog različitih tumačenja koja su se pojavila u medijima.

Članak se nalazi OVDJE, a u nastavku donosimo izvorni tekst članka.

Priopćenje o oporezivanju primitaka

"S obzirom na informacije koje su se pojavile u medijima te pogrešna tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata od 1. siječnja 2017. godine koja su izazvala zabrinutost, posebice u studentskoj populaciji, u nastavku dajemo objašnjenje oporezivanja primitaka učenika i studenata koje će se primjenjivati od 1. siječnja 2017. godine.

Napominjemo da su objavljenim Pravilnikom o porezu na dohodak (Narodne novine br. 01/17)  obuhvaćene razrade samo nužnih odredbi Zakona o porezu na dohodak, dok će detaljna razrada odredbi navedenog Zakona biti propisana novim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi, i bit će donešen u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

Podsjećamo da je Zakonom o porezu na dohodak propisan jedinstveni osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane, primatelje dohotka, pa i učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporezivi osnovni odbitak u iznosu od 3.800,00 kuna mjesečno, odnosno 45.600,00 kuna godišnje.

Pored toga, učenici i studenti imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000,00 kuna primitaka godišnje, odnosno 1.250,00 kuna mjesečno, što sve zajedno iznosi 5.050,00 kuna mjesečno, odnosno 60.600,00 kuna godišnje. Prema tome, na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna neće se obračunavati porez na dohodak. Ukoliko se ostvari mjesečni primitak iznad toga iznosa na razliku (iznad  5.050,00 kuna) će se obračunati porez na dohodak i eventualni prirez.

Ukoliko ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600,00 kuna, sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050,00 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna.

Dakle ponavljamo, svi primitci učenika i studenata do iznosa od 5.050,00 kuna mjesečno oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak.

Postupanja posrednika pri zapošljavanju (student servisa) pri obračunu poreza na dohodak na primitke učenika i studenata bit će detaljno propisani već spomenutim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi. Međutim, s obzirom na novonastalu situaciju nerazumijevanja oko oporezivanja primitaka učenika i studenata, Ministarstvo financija - Porezna uprava će posrednicima pri zapošljavanju učenika i studenata (student servisima i drugima) promptno dostaviti obveznu uputu o postupanju.

Držimo potrebitim napomenuti i sljedeće da ukoliko učenik, odnosno student, ostvari dohodak na godišnoj razini do iznosa od 15.000,00 kuna, njegovi roditelji, odnosno skrbnik, ostvaruje poreznu olakšicu za njega uzdržavanog člana (do sada je bilo 13.000,00 kuna godišnje).

Dodatno napominjemo da je neoporezivi iznos stipendija učenicima i studentima za redovno školovanje u tuzemstvu i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama i fakultetima od 1. siječnja 2017. godine iznosi 1.750,00 kuna mjesečno.

O navedenom su na sastanku održanom 5. siječnja 2017. u Poreznoj upravi upoznati i predstavnici Studentskog zbora, s kojima će se sljedeći tjedan sastati i ministar financija Zdravko Marić.

Slijedom svega navedenog, jasno je da je porezna reforma imala za cilj izaći ususret mladima."


  Obavijest stanodavcima

Objavljeno: 09.01.2017

U programu mobilnosti 50-tak stranih studenata će od veljače do svibnja studirati na Sveučilištu u Dubrovniku.  Molimo da pri objavi oglasa obavezno navedete i e-mail kontakte.


  KOMPLEKS STUDENTSKOGA DOMA SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU

Objavljeno: 28.12.2016

KOMPLEKS STUDENTSKOGA DOMA SVEUČILIŠTA U DUBROVNIKU

Zajedno do fondova EU

Projekt sufinancira Europska unija

iz Europskoga fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija

Iscrpnije...


  KONAČNE RANG LISTE SUBVENCIJA

Objavljeno: 16.12.2016

Konačne rang liste subvencija za mještaj i prehranu objavljene su na oglasnoj ploči Studentskog centra i na:

http://www.scdu.hr/stranica/docs/smjestaj2016.pdf

http://www.scdu.hr/stranica/docs/prehrana2016.pdf

Svi studenti koji su ostvarili pravo na subvenciju za smještaj trebaju do 22. prosinca u Studentskom centru potpisati ugovor uz predočenje osobne iskaznice i tekućeg računa.


  Privremene rang liste

Objavljeno: 08.12.2016

PRIVREMENE RANG LISTE SUBVENCIJA ZA SMJEŠTAJ I PREHRANU OBJAVLJENE SU NA OGLASNOJ PLOČI STUDENTSKOG CENTRA i na:

http://www.scdu.hr/stranica/docs/smjestaj2016.pdf

http://www.scdu.hr/stranica/docs/prehrana2016.pdf


  NATJEČAJI ZA SUBVENCIJE

Objavljeno: 11.11.2016

NATJEČAJI ZA SUBVENCIJE: DO 23 STUDENOGA 2016 G::

Natječaj za subvencioniranje smještaja redovitim studentima koji stanuju kod privatnih stanodavaca

-          Natječaj

-          Pravilnik

 

Natječaj za subvencioniranje troškova prehrane studenata u Dubrovniku

-          Natječaj

-          Kriteriji

 

Kako se prijaviti na natječaje?

1. Prijava na natječaj – Obrazac „A“

2. Podaci o studiju – Obrazac „B“

3. Izjava o prihvaćanju uvjeta natječaja

4. Izjava o zajedničkom kućanstvu

5. Prijava boravka (upute)

 

Studenti se popunjavanjem jedne prijave mogu javiti na oba natječaja. Prijavu je potrebno isprintati i s ostalom dokumentacijom dostaviti u Studentski centar.

 

 

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje:  http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2016_06_58_1493.html